Projectmanagement, directievoering en engineering

Renovatie en nieuwbouw BiesboschMuseum

Het Biesbosch Museum in Werkendam opende in 1994 haar deuren.
Twintig jaar later was de ontpoldering van de Noordwaard de directe aanleiding voor de herontwikkeling van het Biesbosch Museum omdat het museum was verouderd en niet toegerust om de groeiende bezoekersstroom gastvrij te ontvangen.

De herontwikkeling:
De oorspronkelijke zeshoekige paviljoen structuur is in het plan gehandhaafd. De uitbreiding van het museum is gerealiseerd aan zuidwestelijke zijde. De totale oppervlakte (ruim 2.500 m2) van het gebouw is hiermee twee keer zo groot geworden.

Het bestaande museum is tot op de bouwkundige constructie gestript. Het strippen omvatte het slopen/demonteren van binnenwanden, dekvloeren, verdiepingsvloeren, plafondafwerkingen, gebouwinstallaties en pannendaken.  
Middels metal-stud wanden en plafonds is de nieuwe inrichting vormgegeven en zijn onder drie puntdaken nieuwe kantoorruimten gecreëerd.
Rondom het gebouw is een EPS talud aangebracht in dezelfde schuinte als de bestaande dakvlakken zodat er een piramiden ontstaan en de muren wegvallen.
Nadat de dakpannen van de hellende daken waren verwijderd, is het gehele dakvlak van een 2-laags wortelwerende bitumineuze dakbedekking voorzien en samen met het talud voorzien van een grasdak.
De hemelwaterafvoer geschiedt middels goten op de platte daken die tevens kunstmatig worden aangevuld met rivierwater om de Biesbosch beleving op het compleet te maken.
Middels een KLP (kunststof) looppad wordt een deel van het dak beloopbaar en eindigt in een uitkijkpost aan de voorzijde van het museum.

De fundering van de uitbreiding staat eveneens op palen. De begane grondvloer bestaat uit een geïsoleerde kanaalplaat, afgewerkt met een monolithisch afgewerkte betonvloer, voorzien van vloerverwarming.
De opbouw bestaat uit een ruimtelijke staalconstructie met een houten geïsoleerde doosconstructie als dakopbouw.
De zij- en achtergevels zijn uitgevoerd als vliesgevels voorzien van 3 meter brede glaspanelen.
De binnenzijde van de uitbreiding is afgewerkt met metal-stud wanden en plafonds.  

De kelder van het bestaande gedeelte is vergroot. Hierin zijn het archief en de gebouwinstallaties gepositioneerd.
De luchtbehandelingskast en koelmachine zorgen middels een kanalenstelsel voor geconditioneerde ventilatie in het gehele gebouw.
Voor verwarming van de geconditioneerde lucht, vloerverwarming en convectoren staan twee houtkachels  opgesteld.
Voor de opslag van de houtsnippers (brandstof) voor de houtkachels is naast de kelder een ondergrondse prefab betonnen kelderbak met een automatische doorvoer naar de kachels geplaatst.

EDION heeft de plannen mogen modelleren en technisch uitwerken. Vanuit het BIM model zijn de nodige bouwtekeningen en detailleringen gepubliceerd.
Daarnaast heeft EDION ook het projectmanagement gevoerd. Het projectmanagement omvatte:

  • bouwkundig uitwerken van het ontwerp (modelleren BIM model, Bim management, detaillering, plattegronden, aanzichten/doorsneden, STABU bestek, planning);
  • het contracteren en aansturen van de bouwvoorbereiding;
  • Indienen en coördineren van de nodige bouwvergunningen en bestemmingsplanwijzigingen;
  • Aanbesteden en contracteren aannemers (Bouwkundig, installaties W/E, grasdak);
  • Directievoering en verslaglegging;
  • beheren planning, projectfinanciën, meer-minderwerken;
  • Bouwtoezicht

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *